Höga dammnivåer vid produktion av pulvermat
Anställda som arbetar med att tillverka livsmedel i pulverform utsätts för höga halter av inandningsbart damm. Detta gäller särskilt när de utför manuella arbetsuppgifter.
Jämfört med andra yrken är det en hög andel av de anställda inom livsmedelsindustrin som uppger att de har andningsbesvär. Dessutom har operatörer inom livsmedelsindustrin en högre grad av läkarintygad sjukfrånvaro på grund av astmadiagnos, jämfört med andra branscher.
Liten kunskap om exponering
Det säger sig självt att exponering för ett cancerframkallande ämne kan vara negativt för hälsan. Det är inte lika självklart att exponering för livsmedel också kan vara skadligt. Det kan vara en av anledningarna till att hälsoeffekterna av livsmedelsproduktion har fått mindre uppmärksamhet än exponering för kemiska ämnen som vi vet är farliga.
Under de senaste åren har det blivit alltmer uppmärksammat att livsmedel i dammform kan leda till allergiska reaktioner, yrkesastma och rinit – inflammation i näsans slemhinna.
En studie utförd av STAMI visade att det finns en hög exponering för inandningsbart damm bland arbetarna, särskilt bland dem som arbetar med manuell vägning, blandning och tillsats av pulver. Säsongsvariationer var också uppenbara. Prover som togs på hösten visade högre koncentrationer av inandningsbart damm på alla avdelningar jämfört med på sommaren.
Exempel på beståndsdelar i dammet som kan orsaka hälsoeffekter är allergener, endotoxiner från bakterier och mykotoxiner från svampar.
Dammkontroll är viktigt
Först och främst är det nödvändigt att kartlägga exponeringen för inandningsbart damm inom livsmedelsindustrin. Därefter är det viktigt att stärka åtgärderna för att skydda anställda inom livsmedelsproduktionen från inandningsbart damm som kan leda till hälsoproblem i både nedre och övre luftvägarna.
Det kan handla om åtgärder för att minska damm från vissa råvaror och bättre ventilation. Detta gäller särskilt för arbetstagare som hanterar pulver och torra ingredienser. Dessutom måste rutinerna bedömas utifrån årstiderna eftersom risken för exponering förändras med dem.
Luftfuktning är en effektiv metod för att reducera damm och alla typer av partiklar i luften. Den är därför idealisk för fabriker som hanterar stora mängder pulveriserade livsmedel vid tillverkning av t.ex. bakverk, färdigmat och glass.
